INFO-BREV MARS Tema: Vår, «Det nye livet», energi, elementene vann, luft og ild

INFOBREV MARS: ukene 10-11-12-13 Tema: Vår, «Det nye livet», energi, elementene vann, luft og ild

Ukene 10-11-12-13 vil på Kyllingen, Geitekillingen og Folungen havåren og «det nye livet», energi og elementene vann, luft og ild som hovedfokus. Vi vil erfare og observere at snøen ute forsvinner, sola varmer mer og mer, flere og flere fugler dukker opp og knuppene på trærne ute vokser og blir større for hver dag som går. Vi gleder oss over solskinnskyssene som er i ferd med å komme på nesen (=fregner).

Det er vårfornemmelser blant dyra nå i mars. Vi ser til høns og kalkuner i Pannekakehuset og drivhuset, høns-, vaktler- og kyllinger i Fjøset/ Kyllingbo, geitene og vaktlene i Mekrebu og ponniene ute i Humrebo. Vi koser, fôrer, steller, pynter og studerer disse. Vi ruger vaktelkyllinger og studerer disse inne etter som de klekkes rett over påske. Vi snakker om størrelsesforskjeller og raser blant dyra. Vi studerer ulikhetene på nebb og tenner hos dyra, lærer nye ord og begreper.  Kjøtteter med hoggtenner og pels, grasetere med skrapetenner og pels, hønsefugler-fjærkre som spiser frø, innsekter, mark og smådyr med fjær og nebb, rot-gras, matrester-og småkrypetere med bust, tryne og skarpe utstående framtenner, gjerne også hoggtenner.

Vi snakker om "Det nye livet" og påsken.

Vi har fulgt med på gradestokken i januar og februar og følger denne ut mars og kanskje over i april. Dette er en spennende prosess i å bli oppmerksom på hvordan solenergien påvirker jordkloden og livet her.

Sola gir naturen energi

Innenfor satsningsområdet vårt, vil maten være preget av råstoffer fra gården som alltid, med havregrøt, snøgryte og wok med fisk, pizza Margarita, rundstykker og scones formet som sol, egg / kyllinger / høner, mm. Inne sår vi ulike frø som skal spires og prikles ut senere i vår.

Temaene disse ukene gir personalet igjen en rikholdig arena for implementering av alle Rammeplanens 7-fagområder.

 

Vi holder oss i aktivitet på våren og produserer nok energi av den sunne maten vi spiser, til at vi klarer å holde varmen. Musklene, hjertet, lungene, tarmene og forbrenningen, ja hele kroppen benyttes til produksjon av energi under aktiviteter inne og ute. Sunn, økologisk-og næringsrik mat og drikke som tilfører kroppen energi til å skape ny, er viktig for oss.

Ute leter vi etter vårtegn der sola har smeltet snøen og nytt liv dukker opp

 
Vi synger om våren, alt som spirer og gror og alle dyrene på gården.  Vi teller rugedager hos vaktler-17 dager, høns-21 dager, kalkuner -og andunger-28 dager. I ventetiden teller vi oss nedover til klekkedagene kommer. Dette er spennende ventetid for oss alle.

Vi starter opp med ruging av vaktelkyllinger.  

Vaktelegg skal legges rugemaskinen på fyrrommet og vaktelkyllingene skal klekkes etter 17-dagers rugeperiode. Spennende nytt liv.

Gardskara og personalet i samarbeid med barna pynter og steller alle dyrerom iløpet av mars-april så det blir koselig nå til våren.

Barnehagedagen-2024,

“Stedet mitt”

Barnehagedagen 2024 arrangeres 12. mars. Tema for dagen er: «Stedet mitt» og fokuset på kulturarven vår.

Barnehagens lokale tilhørighet og aktive bruk av nærmiljøet er en del av den tradisjonelle norske barnehagepedagogikken. Den tar utgangspunkt i at barnehagen er en del av nærmiljøet og at nærmiljøet har betydning for barns liv. Barn blir kjent med den lokale kulturarven på sitt sted gjennom lek og aktiviteter. Det handler om lokal kultur og historie, men også om at de yngste i samfunnet er viktige medspillere i vår felles kultur.

Formålet med dagen er å synliggjøre hva barna får oppleve, erfare og lære i barnehagen

       GUL FEST TIL LUNCH   tirsdag 19.mars                    Barna og personalet tilbereder mat og dekker på påskebuffet til felles smøremåltid 11:00

Tilbakeblikk: Ukene 5-6-7-8-9gikk med til å erfare og lære mer om vinter-vinterfugler og snø. Vi har lært enkle fakta, sanger, regler og hørt små fortellinger. Vi har laget fuglemat og hengt ut, formet og lekt i snøen. Vinteraktivitetsdagen og solfesten vår ble avholdt 06.februar til stor glede for barn og personell. Februar ble avsluttet og mars fikk begynne med vinterferie. De som var i barnehagen denne uka kunne kose seg med flotte dager inne og ute i små blandede grupper.

Inne foregår mye frilek, forming og matlaging, grov-og finmotoriske aktiviteter på trimrommet, både frie og planlagte via musikk, dans og drama. Rolleleken preges av opplevelser barna får gjennom alt de tas med på, fortellinger og eventyr de voksne presenterer for barna og samspillet.  Måltidene er viktige for ungene og det går ikke en dag uten at de spør hva vi skal ha i dag. Barna er ivrige til å delta i matlagingen, de smaker, elter og knar, rører og kutter opp de ulike ingrediensene til dagens rett i alt som skal kokes og steikes. 

Februar har vært både snørik og til dels snøfattig med mye hålke, men mye solskinn og flott vintervær har ført til at vi har kunnet kost oss ute på Haugen og Bålplassen og i Parken hos ender, ponnier, høner og griser. Ungene har storkost seg tross en del hålke. Februar førte med seg kraftig utbrudd av forkjølelse, influensa og korona. Barn, personell og foreldre har vært syke.

Link: Om infeksjoner og utbrudd hos barn   Nå håper vi at sola som stadig blir varmere og varmere i mars, dagene som blir lengere og lengre og utetiden som øker og øker, vil være med på å gi oss sykdomsfrie uker videre ut våren. I hestebingen: Humrebo, koser mini-Shetlandsponniene Nonstop og Milla seg sammen med geiteflokken og gleder seg til nytt grønt gress på enga.  Shettisene fungerer godt som barnehageponnier og tiden med ponniene blir brukt til børsting, kosing, fôring og ridning.  

 

 

PÅSKEFERIE 25.mars-01.april

Inkludert 3 avspasseringsdager

GOD PÅSKE

 

Kommer i april:

 

PLANLEGGINGSDAGER: 15.-16. april

PLANLEGGINGSDAG= Barnehagen stengt

 

 

MINIGRISENE:

Lakris 2-år, Jossie 3 år og Lotte 4 år fotosession