INFOBREV JULI-AUGUST-2022

INFOBREV JULI-AUGUST Tema: innkjøring i barnehagen, dyra på gården og bær + Nyttig informasjon om barnehagen, måltidene, organiseringen, primærkontaktordningen

I løpet av uke 33, vil alle de “nye” barna ha oppstarstdato.

Noen har kanskje igjen litt ferie sammen med familien sin som skal gjøres unna først og noen er så unge at de starter senere på høsten.

Vi voksne i Bondegårds-barnehagen gleder oss til å komme igang med dette barnehageåret sammen med deg og de andre barna.

Vi tar nå fatt på det 30.året i Bergseng bondegårds-barnehage

  • Tirsdag 15.august er barnehagen igang som vanlig fra 06:30, for de av barna som har gått her før.
  • Barna kommer når mamma / pappa trenger å levere dere innen åpningstiden.
  • Oppstartsdagen for de “nye” barna starter fra kl.09.30 fra onsdag 16.august, se dag for ditt barn.

Gjennom hele barnehageåret er det viktig at alle er nøye med å gi beskjed, god tid i forkant, om barna

leveres i tiden 06:30-07:00 på morgenen og om barna skal hentes i tiden 16:30-17:00 på ettermiddagen.

Disse tidene er det en alene på jobb. Blir det over en viss mengde barn i disse tidene, må bemanningen økes for å ivareta tilstrekkelig tilsyn med barna.

Gjør deg kjent med barnehagens hjemmeside for utvidet informasjon omkring det pedagogiske arbeidet i Bergseng. Ta deg tid til å lese igjennom barnehagens Årsplan og praktisk info. Her finner du mye nyttig informasjon.

«Bli kjent samtaler» startes opp for nye barn i september. Primærkontakten vil ta kontakt omkring tidspunkt for denne. Varigheten er fra ½ -1 time.

Foreldresamtaler generelt startes opp etter uke 40. Dere som har barn som har gått hos oss tidligere, kan melde inn behov/ønske for foreldresamtale allerede i september om det er behov for dette.

Høstens foreldremøte satser vi på å avholde før uke 41. Vet du allerede nå når skolene til dine andre barn har satt opp foreldremøte, er det fint om du melder dette inn til barnehagen så for som mulig, så vi unngår kræsj med vårt møte.

I kjøkkenhagen vår venter potetene, bønnene, ulike kål, purre og løk på å bli høstet inn og i drivhuset henger slangeagurk og tomater. På bærbuskene er det fortsatt bringebær og rips klare for spising og innhøsting, samt bearbeiding til syltetøy. Epler, pærer og plommer er i ferd med å modnes og klare for å bli spist og bearbeidet til syltetøy og mos. I fryseren ligger mengder med frosne jordbær, bringebær, blåbær og tyttebær til å nyte utover vinteren. Avdelingene og utearealene har blitt pusset opp og vi starter opp igjen med frilek med gamle og nye venner, samlinger, sanger, bøker, formingsaktiviteter og dyrerunder og matlagingen sammen med barna.

Alle dyrene på gården koser seg med barna som er tilbake fra ferie. Høner og kalkuner får daglige besøk av ivrige barn som både fôrer og plukker egg. Geitene er glad for at barna er tilbake, for nå er det jo matrester fra barnas tallerkener å få igjen og det er godt! Kanel og Sukker, er trygge og flotte kaniner vi kan kose oss sammen med i bingen. Shetlandsponniene Milla og Nonstop er til glede for både to-og firebeinte

Innkjøringsdagene:  Barnet og de voksne som følger, bestemmer sammen med primærkontakten, hvor lenge det er lurt at barnet blir de første dagene, også hvor lenge det er nødvendig eller lurt at foresatt er her. Det anbefales 2 timer varighet første dag.

Andre dag kan det være lurt at den som følger, går avgårde småturer etter hvert. Disse bør ikke vare lenge om gangen.

5-10-15 minutter er ofte rett. Barnet bør også alltid vite at du går og at du snart kommer tilbake.

Den voksen som følger barnet, bør ha mobilen tilgjengelig. På denne måten kan du nås om nødvendig.

En god oppstartsfase er svært viktig for å trygge barnet, noe som kommer alle parter til gode. 

Barnehagen starter opp med god tid til å bli kjent med hverandre og det å være i en barnehage. Barna bestemmer egentlig hvor lang tid en trenger til “innkjøringen” utover sensommeren og høsten.

 

Måltidene 90 %  + økologisk:

Vi bruker mye økologiske råstoffer og serverer tre måltider hver dag.

◦    Frokost  kl.08:30 / 09:00 Havregrøt av økologisk gryn med rårørsukker  Melk / vann til drikke

◦    Varmlunch kl.11:00 / 11:30 Lunch/Middag av grønnsaker / Korn / kjøtt / fisk  / bønner / egg     Vann til drikke

◦    Lettmåltid  kl.14:00 / 14:30 Knekkebrød / brød med variert pålegg, frukt / grønnsaker     Vann til drikke

Barna deltar i stor grad under tilberedningen av varmlunchen. Matlagingen foregår i grupper, iløpet av uka.

Råstoffene er delvis dyrket på Bergseng, kjøpt tilsvarende fra forhandlere av økologiske råstoffer fra gården hos lokale produsenter på Hadeland, den lokale dagligvarebutikken eller storbestilling fra MIDSONA og Med24. 

Barn med gluten-, laktoseintoleranse eller annen intoleranse / allergi, serveres tilnærmet lik mat til måltidene fri for disse stoffene.

Vi ser ikke på intoleranser og allergier som utfordrende og vanskelig så lenge barnet blir dårlig og har behov for alternativ mat.

Unødvendige tilpasninger i matvegen etter foresattes ideologi og ønsker, etterfølges kun om religiøst og medisinsk behov.

 

Dyra:

Dyra vi har her på gården nå er: 2 ulike Dverggeiter, Shetlandsponninene Milla og Non Stop, Høns av ulike raser som Dverg Kochin, Lohman, Maran, Houdan, Silke, RIR, Dverg Kochin, Kalkunene Kalle og damene, Vaktler, kattene Silkesatan og Noldus, Kaninene Sukker, Kanel og Petter. På garden bor også hunden Izma-Curlycoated Retriver.

 

Viktig:

◦    Barna bør ha en merket og god drikkeflaske som kan stå i barnehagen. Vi ønsker flasker av den enkleste sorten, uten sugerør og klapptut, kun med drikketut. Dette er pga.hygiene og enklere renhold.

Flaskene må tåle oppvaskmaskin på +85 grader daglig vask, så billige Nilleflasker duger ikke. Se i sportsforetningen eller reklameflasker. Flaska er til drikkevann mellom måltidene.

◦    Barna kan ikke ha med egen mat eller egne leker i barnehagen.

◦    Barna på “Kyllingen” anbefales å ha kosedyr / koseteppe og sutt / smokk for trygghets-og kosens skyld i barnehagen hver dag, om de bruker dette.

◦    Det anbefales å lese skriv omkring oppstart i barnehage og Bergseng Bondegårds-barnehage, til lesing og nedlasting under “Nyttig Info”på vår hjemmeside.  www.bergseng.barnehage.no på KidPlan

 

FORELDRENE MÅ HUSKE DAGLIG Å IVARETA AT BARNET HAR TIL BENYTTELSE:

Regntøy og gummistøvler, innesko/sandaler, samt et ekstra skift tøy.

I barnets kurv i garderoben skal enda et ekstraskift klær ligge.

 

ALLE KLÆR og SKO MÅ NAVNES.    Du kan bestille merker på  www.markmaster.no, eller bruke vannfast tusj og skrive initialene på vranga/innsiden av klesplagget/skoa.

Ta med barnets sovevogn navnet fra dag en.

 

Primærkontaktansvar 2023-2024:

“Kyllingen”:      

Merete Engensbakken:       1-2-åringene med  Anita Skattum

 

“Geitkillingen”:

Anita Skattum og Karoline Bråten:      2-3 -åringene  

 

“Folungen”: 

Hege Sommerstad:  4 -åringene 

Mona Moen:              5 -åringene 

 

Som et redskap for rask kontakt med barnehagen:

Lagre og benytt deg av avdelingstelefonens mobilnr.og skriv hvilke barn det gjelder på meldingen eller presenter deg og be om primærkontakten om du ringer:

“Kyllingen” 94865576,     “Geitkillingen” 46836289 ,     “Folungen” 46838946

 

KidPlan, her du selv kan melde sykefravær og annet.

Her får du også dages oppdatering fra avdelingen. Fra Kid Plan kan du sende og motta mail, sms og lese Årsplan, Nyttig informasjon, nyheter, mm. Du oppfordres til å laste ned app på mobil for å bruke KidPlan raskt og effektivt.

 

Les under Nyttig Info: på Kid Plan utvidet om Innkjøring og annet av nyttig lesing.

Under Årsplan finner du det meste av Årsplanmateriell for vår barnehage.

 

Du kan også kontakte styreren, ved ulike behov på mail eller mobil. Besvares iløpet av dagen.

Meldinger som kommer inn på styrer / administrasjonens mobilnr. 93 02 77 04, blir videresendt til de i personalet som skal ha beskjeden på gjeldende avdeling eller via muntlig / skriftlig overføring.

 

UTEDAG for ditt barn, i første rekke 4-5 åringer:

Vi har egne UTEDAGER, her barna stort sett starter barnehagedagen sin rundt frokosten utenfor avdelingen, i Hagestua, i Grillhytta, Tunstua, eller på Bålplassen i Bålhytta / Slottet. Disse dagene blir satt opp som faste utedager og gjelder for 4-5 åringene. 

På utedagene foregår blant annet kos og stell av dyra, børsting, stell og ridning, snekring, “jobbing” på gården, matlaging på bål, formingsaktiviteter i uterommet, turer i nærmiljøet oa. 

Barna leveres ferdig kledd for en hel utedag den gjeldende dagen. Foreldrene har med klargjort nett med klær for en hel utedag.

 

Bergseng Bondegårds-barnehage er en gårds-og naturbarnehage.

Gårds-og naturbarnehagen skal gi barna nærhet og kjennskap til livet på gården og naturen. Hovedtema og Satsningsområdet i Bergseng er nært knyttet opp mot dette. Gården gir barna mulighet til å være bonde, gartner, kokk og jeger på sine egne premisser. Naturen fungerer som en arena for opplevelser, lek og læring.

  • Jfr.Stortingsmelding 41: « i barnehager der det legges vekt på utelek og friluftsliv, leker barn flere fantasileker. I slike barnehager er tempoet roligere, tettere bemanning, konflikter færre, barna er mindre syke, har bedre konsentrasjon og er bedre motorisk utviklet enn barn i barnehager med liten plass. Barn som leker i naturen, får bedre konsentrasjon, balanse, orienteringsevne og styrke.»

I Bergseng Bondegårds-barnehage har vi et godt utgangspunkt for å tilby nettopp dette. Vårt pedagogiske virke foregår mer i uterommene enn i innerommene store deler av året.  Gjennom Hovedtema og Satsningsområdet, strømmer sanseinntrykkene på, enten det er hos dyra, mens vi er i komposthaugen, i kjøkkenhagen, i frukt-og bærhagen, i klatreskogen = Trollskogen, ved tjernet, på åker og eng i skog og mark, på Bålplassen eller rett og slett på lekeplassen vår.  Hvert enkelt barn får utfordringer på sitt alders-, utviklings-og ferdighetsnivå.